Preskoči na glavno vsebino
prehlad

Prehlad in temperatura

Sam otrokov imunski sistem, ki bi ga ščitil pred različnimi virusi, pač še ni povsem izgrajen.

Ni res, da je otrok prehlajen, ker ni imel kape in šala, res pa je, da otroci prehladna obolenja prenašajo drug na drugega v stiku z drugimi otroki ali s skupnimi igračami.

Spodaj lahko preberete malo več o prehladu ter merjenju temperature.

Mnogo staršev pove, da je bil njihov otrok zdrav, dokler so ga varovali doma, v času od prvega do tretjega leta, ko je otrok vstopil v vrtec, pa je »kar naprej« bolan.

Otroci so lahko prehlajeni kadarkoli: poleti, na težko pričakovanih počitnicah, pozimi, ko se cele dneve zadržujejo v (pre)toplih stanovanjih, največkrat pa jeseni, ko se znova srečajo v vrtcih in šolah.

(vir: https://www.ringaraja.net/clanek/prehlad-pri-majhnem-otroku_237.html)

Navaden prehlad (znan tudi kot nazofaringitis, rinofaringitis, akutni nahod, ali pa preprosto prehlad) je virusna nalezljiva bolezen zgornjih dihal, ki se v prvi vrsti loteva nosu. Simptomi so med drugim kašelj, oteklo žrelo, izcedek iz nosu, kihanje in vročina, ki po navadi ponehajo v sedmih do desetih dneh, nekateri med njimi pa so prisotni do tri tedne.

V navaden prehlad je vpletenih več 200 virusnih sevov; rinovirusi so med njimi najbolj pogosti.

Vnetje nosne sluznice

Vnetje je aktiven odgovor na biološko, mehanično ali kemično poškodbo tkiva.

a) Akutna vnetja nosne sluznice so najpogostejša vnetja, ki jih glede na vzrok razdelimo v infekcijska, ne-infekcijska, alergijska ali vazomotorna.

Vnetje se prenaša kapljično ali z neposrednim stikom na človeka. Prisotno je neugodno počutje, kihanje, praskanje v grlu, oteženo dihanje skozi nos, izcedek iz nosu, pordelost očesnih veznic, lahko tudi povišana telesna temperatura.

Ob bakterijskih okužbah postane izcedek gnojen, kar se kaže z popolnim zaprtjem nosnih votlin, nosljanjem in motnjami voha.

Vazomotorni rinitis je ne-infekcijsko vnetje nosne sluznice neznanega vzroka. Kaže se z vodenim nosnim izcedkom, kihanjem s srbenjem in zamašen nos.

b) Kronično vnetje nosne sluznice je dolgotrajno vnetje, ki sledi akutnemu vnetju.

Nastane zaradi pomanjkanja vitaminov, motenj delovanja jeter in ledvic, slabih podnebnih razmer, onesnaženega zraka, ponavljajočih akutnih vnetij, prirojenih ali pridobljenih nepravilnosti nosne in žrelne votline.

Zanj so značilne hipertrofične spremembe zaradi razraščanja veziva v sluznici. Ponavadi vnetje v nosu spremljajo še kronično vnetje žrela, grla, sapnika in sapnic.

c) Alergijska vnetja nosne sluznice

Alergija je buren in nenormalen odgovor organizma na določeno snov.

Kaže se z draženjem nosu, neba in zadnje stene žrela, s kihanjem, smrkanjem, vodenim izcedkom iz nosu, solzenjem in draženjem oči, pokašljevanjem.

Zdravljenje

Prehladi, alergije in druga vnetja povzročajo povečano izločanje nosnega izcedka in oteklost nosne sluznice. Z rednim čiščenjem sluznice preprečujemo zaplete kot zaporo Evstahijeve tube, ponavljajoča se vnetja ušes, vnetja sinusov in glavobole.

Uporabljamo ustrezen aspirator ( individualen nastavek, ustrezna velikost in moč aspiratorja,…) pri otrocih, ki še ne znajo izpihati nosu, hipertrofično raztopino (glede na starost osebe), v prostoru poskrbimo za dodatno vlaženje in prezračevanje, priporočljivo je pitje dodatnih tekočin, uživanje svežega sadja in zelenjave, dovolj počitka in poostrena higiena, predvsem rok.

Kdaj obiščemo zdravnika?

Prehladno obolenje običajno traja en teden. Če se stanje ne izboljšuje ali se pojavijo novi simptomi, je potrebno obiskati zdravnika.

Pozorni smo na več dejavnikov in sicer, če:

  • je telesna temperatura nad 38,5 stopinj C več kot 48 ur
  • je apatičen, samo spi in se slabo odziva
  • ima težave s spanjem, stoka
  • pospešeno in težko diha
  • ga boli grlo ali uho

Vsak nov simptom ali drugačnost v vedenju, naj starši prepoznajo kot opozorilni znak, da je potrebna zdravniška pomoč.

PRAVILNO MERJENJE TELESNE TEMPERATURE

Telesna temperatura se šteje kot bistven vitalni znak in predstavlja ključni del ocene fizičnega stanja pri dojenčku in otroku. Normalna telesna temperatura je med 36,2 stopinj C in 37,2 stopinj C. Klinično pomembna povišana temperatura na splošno velja pri rektalno ( v ritki ) zmerjeni temperaturi 38 stopinj C ali več. Na telesno temperaturo vpliva več različnih dejavnikov, kot so starost, telesna aktivnost, čas dneva, bolezen, temperatura okolja in vrsta oblačil.

Tradicionalno gledano se telesno temperaturo pri dojenčkih in malih otrocih meri v ritki, pri večjih otrocih in odraslih pa pod pazduho. Nedavno pa so se razvile še druge alternativne metode merjenja, vključno z merjenjem temperature z ušesnim termometrom, infrardeče skeniranje kože in merjenje temperature na temporalni arteriji.

Merjenje temperature v ritki – rektalno

Metoda je ena izmed najzanesljivejših v pediatriji. Pravilno merjenje zahteva 3 do 5 minut in ima majhno tveganje za poškodbo danke. Izbrati je potrebno ustrezen termometer, konico namazati z vazelinom, otroka položiti na hrbet in mu nežno dvigniti noge. Termometer držimo kot svinčnik in ga nežno uvedemo približno en centimeter globoko. Preprečimo kakršnokoli sunkovit premik, da se otroka ne poškoduje. Po določenem času odčitamo temperaturo in odštejemo 0,5 stopinj C, da dobimo realno vrednost.

rektalno merjenje temperature

 

Merjenje telesne temperature pod pazduho

Metoda je varna, prijetna, udobna in ne-invazivna. Najbolje je, da otrok leži na hrbtu ali sedi v našem naročju. Termometer vstavimo v sredino pazdušne jame in roko položimo na nasprotno ramo, da termometer ne izpade. Merjenje traja glede na vrsto termometra – digitalni termometri nas običajno s piskom opozorijo na zmerjeno temperaturo. Mesto merjenja mora biti suho in čisto.

merjenje temperatura pod pazduho

 

Merjenje telesne temperature v ušesu

Metoda je najhitrejša in najvarnejša. Če ima otrok vnetje ušesa, ušesno maslo ali neprehoden sluhovod, je merjenje manj točno oz. natančno.

Na začetku merjenja je potrebno razširiti sluhovod, tako da uhelj na sredini hkrati povlečemo nazaj in navzgor. Pri otrocih do enega leta povlečemo samo nazaj. Konico termometra previdno vstavimo v sluhovod, dokler ne začutimo rahlega upora. Po nekaj sekundah nas merilec opozori na izmerjeno telesno temperaturo.

merjenje temperature v ušesu

 

Merjenje telesne temperature na čelu

Metoda je varna, ne-invazivna in hitra. S čela je potrebno umakniti lase, obrisati pot, kozmetične izdelke ali umazanijo. Površino nastavka usmerimo približno 1 centimeter nad točko, ki leži na sredini med obrvmi.

Merjenje telesne temperature na čelu

 

Pri vseh merilcih telesne temperature je potrebno upoštevati navodila proizvajalca, preveriti točnost aparata še z drugimi merilci ali ga umeriti.

Pred merjenjem pripravimo otroka, mu slečemo področno oblačilo, počakamo z merjenjem vsaj 30 minut po zaužitju vroče ali mrzle pijače oz. hrane.

Po merjenju pospravimo merilec nedosegljivo otroku.

Oznaka